maandag 11 juni 2012

Hoe kom je uit je comfortzone?

Je 'comfort zone' is een verzameling van hersenkronkels, hersenspinsels, acties en activiteiten die - bewust en onbewust - beperkingen creëren in je mentale wereldje. Het is een setting waar het heerlijk vertoeven is, om het feit dat jij de producent bent van het knutselstuk en dus elk bouwsteentje kent. Als je een stapje buiten je comfort zone durft te zetten, word je getriggerd om je intense dromen en wensen te realiseren. Je creëert perspectieven, het zorgt voor een stukje persoonlijke ontplooiing en wasdom en ook geeft het een gevoel van 'fulfilling'. It's where the magic happens and life begins.



1. Ontwerp een lijstje waarop je je dromen en chimaera noteert. Een medium wat je daarbij een handje kan helpen is het 'Day Zero Project'. Dat is een inspirerend concept met als tactiek om 101 persoonlijke doelen op pootjes te zetten en ze te voltooien in 1001 dagen. Een tof projectje dat je stimuleert om jouw dromen tastbaar te maken en je zo stapje voor stapje prikkelt om dat muurtje van je 'comfort zone' af te brokkelen.

2. Start met visualisatie van je droomwens. Visualisatie is het enigma van 'The Secret'. Het boek ken je wellicht al wel. De moraal is dat hersenspinsels magnetisch zijn en een bepaalde frequentie hebben. Concepties worden uitgezonden naar het universum en ze trekken op magnetische wijze equivalente dingen met exact dezelfde frequentie aan. Al het uit gezondene keert terug naar de bron, het origine. En die bron ben jij zelf. Op die manier creëer je - aldus 'The Secret' - je eigen levensweggetje. Visualiseer je droom dus in gedachten en ervaar hem met al je zintuigen. Alsof je droom al tot realiteit is getoverd. Zie, proef, voel, ruik, hoor en tast.

3. Schets, vertaal en realiseer. Als eerste stap breng je je angst in kaart door een schets te ontwerpen. Wat remt je om buiten je 'comfort zone' te werken? Wat zijn jouw exacte struikelstenen? Als je dat hebt genoteerd, vertaal je die angst naar iets constructiefs en plaats je het in perspectief. Is je angst realistisch? Hoe plausibel is het dat die angst ook uitkomt? Denk eens aan een scenario dat voor jou persoonlijk de heftigst denkbare tragedie is. Een crime, in jouw optiek. Valt jouw complete wereld in brokstukjes uit elkaar als die catastrofe realiteit wordt? Tot slot realiseer je de droom. Het slotstukje, maar je droom voltooien gaat natuurlijk in stadiums.

4. Creëer een schets met stapjes die je moet doen om je droom te voltooien. Ontwerp een stappenplan met daarin de activiteiten die je moet uitwerken om je droom te voltooien. Ik neem even als droom een blog op pootjes zetten. De droom is een feit. Ervaar dat je al een eigen blog hebt. Zie, proef, voel, ruik, hoor en tast. Zie je je droomblog al voor je? Bubbelt de inspiratie al een weggetje naar je brein? Vervolgens schrijf je op waarom je nog niet bent gestart met het creëren van een blog. Wat blokkeert je? Pluis uit waar dat vandaan komt en hoe je die beperking naar een oplossing kunt vertalen. Breng alles in kaart door het op een stukje papier te schrijven. Tot slot start je met het realiseren van je droom. Het eerste stapje vanaf dat punt is brainstormen over een zelfbedachte blognaam. Daarna begin je met stukjes te schrijven. 'Kilometers maken', zoals men wel eens zegt. Je zal merken dat je al vlotjes in een 'flow' komt en je de eerste ingrediënten al bij elkaar hebt gesprokkeld.

5. Start met kleine stapjes. Jezelf een stukje verplaatsen buiten de 'comfort zone' is een project dat best een dosis courage en punch eist. Zet je tanden in dit concept en bijt je vast. Je hoeft heus niet vanaf het eerste moment je leven radicaal om te gooien, zolang je jezelf maar constant triggert om een stapje voorwaarts te maken. Elke 'reis' begint immers met een klein stapje.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten