dinsdag 15 mei 2012

Hoe voorkom je dat je een stukje maand overhoudt aan het eind van je geld?

Ik gok dat een boel mensen zich kunnen identificeren met de titel van deze blogpost. Ja, mezelf inclusief. In deze post som ik tien tips op die je kunnen helpen bij het sparen van een appeltje voor de dorst. Een spaarcentje opbouwen is immers altijd een clever plan, waar je over een poosje alleen maar de mooiste vruchten van plukt.















1. Investeer in een spaarvarkentje. Een spaarpotje - liefst eentje die je moet kapot slaan - is een ongecompliceerde methodiek om in een een X-aantal maanden - onbewust - een leuk spaarcentje te collectioneren.

2. Stop elk dag een muntstuk van een euro in je spaarvarkentje. Ook als je portemonnee bommetjesvol met muntjes zit, kun je dat mooi opsparen in je spaarvarkentje. Elk ietsepietsje helpt immers en honderd van zulke ietsepietsjes zijn bij elkaar opgeteld toch een brokje geld.

3. Kijk of er opties zijn om meer geld bij elkaar te sprokkelen. Puzzel eens uit of er alternatieven zijn om meer geld in het laatje te krijgen. Als je een creatief type bent en van fröbelen houdt, kun je je handgemaakte knutsels en frutsels verkopen op Etsy, via snuffelmarktjes of start een eigen webshop waar je je werkjes verkoopt. Ruim je huisje eens op, ontdek wat nodeloos is geworden en wat je via Marktplaats kan verkopen voor een tof prijsje. Of is het wellicht mogelijk om extra uren te gaan werken of een bijbaantje te zoeken naast je studie of werk?

4. Ben je er van bewust dat je activa en passiva equaal horen te zijn. Dat betekent dat telkens als je iets koopt, je ook iets moet sparen. Gaat er iets van het saldo af, moet er ook weer een stukje worden gecompleteerd. De balans moet dus status quo zijn qua activa en passiva.

5. Geef jezelf een forfaitair weekbudget. Dit werkt als een tiet. Heus. Het zal in het begin wat puzzelen zijn met het budget en misschien zal je ook ervaren hoe het is om op een houtje te moeten knabbelen, maar het is beslist een poging waard. Je leert creatief budgetteren en beknibbelen en daar pluk je na een poosje de vruchten van.

6. Creëer een budgetplaatje en een kosten-batenanalyse. Het is cruciaal om je financiële junctuur in kaart te brengen. Je kan dat op papier schrijven maar ook via een spreadsheet noteren. Giet in schemavorm wat je constante en variabele activa (inkomsten) en passiva (uitgaven) zijn. Constant betekent dat het wekelijks, maandelijks of jaarlijks terugkeert. Variabel betekent dat het sporadische, occasionele uitgaven zijn. Door een budgetplaatje te creëren krijg je inzicht in je financiën en dat is een basiselement om op een juiste manier te leren budgetteren.

7. Focus je op een bepaalde droom. Het zorgt er voor dat je geïnspireerd en enthousiast raakt van besparen daar waar kan. Elk dubbeltje dat je hebt weten te winnen, zorgt er voor dat je een stapje dichter bij het realiseren van jouw droom komt.

8. Impulsaankopen zijn verboden. Wentel elk muntje eens om als je op het punt staat om iets in je winkelwagentje of mandje te stoppen. Stel jezelf deze twee vragen. Heb ik dit echt nodig? En waarom? Heb je daar geen limpide antwoord op, is het niet cruciaal om te kopen. Een andere tip is om de volgende dag terug te komen, zodat je je in de tussenpoos je geplande aankoop kunt herkauwen.

9. Wees creatief in het bedenken van besparingen. Er bestaan talloze manier om geld te besparen met minimalistische inspanningen. Boodschappen doen met een lijstje en een gevulde buik, overstappen van een telefoonabonnement naar een prepaid kaartje, een maaltijdsalade maken van etensrestjes, .. Wees creatief en pluis uit wat voor jou persoonlijk - niet - werkt.

10. Open een eigen spaarrekening en stort er een geldsom van X op. Een trucje waar je letterlijk geld mee incasseert. Open een spaarrekening bij een bank die je een mooie rente aanbiedt en stort er maandelijks een constant deel van je loon op. Na een poosje heb je en een mooi bedrag op je spaarrekening staan en je incasseert rente over dat gespaarde geldsommetje. Je activa breidt zich dus uit, puur door er naar te kijken en er van te genieten.

2 opmerkingen:

  1. Als ik uitga pin ik vaak aan het begin van de avond een bepaald bedrag. Briefgeld dat ik over houd gaat vaak wel terug mijn portemonnee in, maar muntgeld stop ik in mijn spaarkonijn. Levert je onbewust echt een mooi bedragje op!

    BeantwoordenVerwijderen